Новини

Състезание с драконови лодки насърчава феърплея в спорта

Изминалият петък станахме свидетели на изключително оспорвано състезание с драконови лодки по река Дунав.

Събитието премина при висок интересен с участието на хора от всякаква възраст. Надпреварата има за цел да популяризира честната игра и нулевата толерантност към насилието в спорта. Събитието е част от дейностите по проекта „Честна игра“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани на България в рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Организатор на проявата е Сдружение „Бокая“ – водеща организация по проекта.

Драконовите лодки са тесни и дълги, като отпред започват с глава на дракон, а отзад завършват с опашка. Най-често са боядисани в червено и черно, но всякакви други цветови декорации са разрешени. Начело на всеки дракон стои така нареченият барабанист, който с ударите на тъпана задава темпото на отбора, а отзад стои кормчия, който управлява лодката.

Бяха сформирани три отбора, като всички минаха през инструктаж и заедно направиха задължителна загрявка преди гребането. Състезанието бе оценявано от жури, което следеше и за феърплея.

Първи финишира отбор „кану“. Победители в надпреварата обаче станаха всички, които имаха възможността да се докоснат до вълнуващото преживяване.

Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни като вече се практикуват в над 90 държави. Освен изключително зрелище, те доставят на хората удоволствие от спортуване на открити и красиви места, близо до водата..

Платен репортаж