ИнформацияНовини

Предстои модернизация на ЖП линията Видин – София

В близките години се предвижда реализация на мащабен инфраструктурен проект „Модернизация на железопътната линия Видин – София“ с прогнозна стойност над 2 милиарда евро.

Това бе съобщено от генералния директор на Държавното предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“ инженер Златин Крумов. Проектът предвижда в много участъци железният път да бъде изграден по съвсем ново трасе, като се реконструира железният път с по-тежък тип релси, изгражда се изцяло нова контактна мрежа и много нови инженерни съоръжения. След реконструкцията, новоизградената железопътна линия ще отговаря на последните изисквания за сигурност, надеждност и оперативна съвместимост. Влаковото движение ще може да се извършва със скорост на движение до 160 км/ч за пътнически и 120 км/ч за товарни влакове.

В железопътния участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 моста с обща дължина 564 метра, 11 виадукти и естакади с обща дължина 4680 метра. Предвижда се модернизацията на железопътната линия Видин – София да се извърши с европейско финансиране чрез програмата „Механизъм за свързване на Европа“, като максимално допустимия размер на безвъзмездната помощ е 85% от общата стойност на проекта.