ИнформацияНовини

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци, ако не започнат работа

Почти 450 ученици от Видинска област, които успешно са положили държавен зрелостен изпит през 2023 година, вече могат сами да декларират и внесат здравните си осигурителни вноски, ако не са започнали работа. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение – напомнят от пресцентъра на Националната агенция за приходите.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците навършили 18 годишна възраст, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение до навършване на 26-годишна възраст. Това на практика означава, че съществува един период от време, в който тези млади хора не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти. През това време те трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 28 лева и 40 стотинки на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно – осигурителни права.

Зрелостниците трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски. В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информация за попълване и подаване на декларацията.  Документът се подава в офис на агенцията, по пощата с обратна разписка или по електронен път. Важно е да се отбележи, че при допуснати повече от три неплатени  вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от националната каса. За вноски, които не са направени в срок пък се начислява законова лихва – допълват от пресцентъра на приходната агенция.