Новини

Храмов празник в село Дъбравка

Навръх Петровден празник имаше и в белоградчишкото село Дъбравка. В местния храм, който носи името на Светите първоапостоли Петър и Павел бе отслужен празничен водосвет. Приготвен и раздаден бе курбан за здраве и благоденствие на хората.

Храмът, носещ името на върховните първоапостоли Петър и Павел в село Дъбравка, е осветен през 2009 година. Основна заслуга за построяването на духовната обител има строителният предприемач Румен Стаменов, който е инициатор, спонсор и изпълнител на благородното начинание. По традиция на Петровден църковния двор се изпълни с миряни, дошли да почетат  храмовия празник. Сред гостите бяха кметът на община Белоградчик Борис Николов и неговия заместник Антон Трифонов. Празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие отслужи свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Той разказа накратко за житиетата на  Свети Петър и Свети Павел. И обясни, че се наричат първовърховни, защото са се трудели най-много от всички апостоли, за да разпространят християнството и Божието слово.

В края на своята проповед свещеноиконом Рафаил се обърна към миряните с призива да подражават повече на първовърховните апостоли в покаянието и следването на Иисус Христос, защото всичко останало в човешкия живот е преходно.

След това бе осветен и раздаден курбан за здраве и благоденствие на хората. Тази година за първи път празничната трапеза бе приготвена от кметският наместник на село Дъбравка Венета Антонова и нейни приятели. За отличната организация на празника те бяха поздравени от гостите от Белоградчик.