ИнформацияНовини

2 500 000 лева отпуска правителство за борба с комарите по поречието на река Дунав

Правителството одобри финансиране в размер на 2 милиона и 500 хиляди лева за борба с комарите по поречието на река Дунав. Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на мащабна дезинсекционна кампания.

В резултат на многото дъждове и променливо време през тази пролет, се констатира прекомерно нарастване на популацията на комари по поречието на река Дунав. Този проблем с пълна сила важи и за населените места на територията на община Видин. В тази връзка кметът на Видин Цветан Ценков коментира, че се извършва всичко необходимо, но непрекъснатите обилни валежи и покачването нивото на река Дунав и останалите водоеми затрудняват аерозолната обработка.

В крайна сметка на проведеното заседание на Министерски съвет бе взето решение да се отпуснат 2 милиона и 500 хиляди лева за борба с комарите по поречието на река Дунав. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на реката. Предвижда се дезинсекционната кампания да се извърши чрез професионални средства и техника, за да се постигне масовото унищожаване на комарите и да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.