Новини

Еднократна помощ в размер до 1512 лева ще бъде отпусната в помощ на засегнатите от наводненията

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства. Министерството на труда и социалната политика е създало необходимата организация в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева – съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Еднократната сума в размер до 1512 лева ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която съдейства на хората за попълване на документите. Паралелно с това засегнатите от наводненията домакинства могат да кандидатстват за отпускане на средства и по фонд „Социална закрила”.

Социалните работници вече са започнали посещения в домовете на пострадалите от наводнения, за да направят цялостна оценка на нуждите. Едновременно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общините и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика, безработни могат да бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщават още, че специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали пък могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на Българския червен кръст 0800 114 66.