Новини

Спортен празник се проведе в училището по изкуства „Св. Св. Кирил и Методий”

Спортен празник се проведе във видинското училище по изкуства „Свети Свети Кирил и Методий”. Той бе посветен на Деня на българския спорт, който отбелязваме на 17 май, и Европейския ден за борба със затлъстяването, който пък честваме на 19 май.

На 17 май отбелязваме Денят на българския спорт. Именно това е и професионалният празник на работещите в тази сфера. Денят се отбелязва ежегодно, след решение на Министерския съвет от 2006 година. По традиция на този ден се организират различни спортни мероприятия в цялата страна. Със спортен празник денят бе отбелязан подобаващо и от видинското средно училище „Свети свети Кирил и Методий”.

На 17 май 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.  Тогава за първи път в България се внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика.

За участието си в спортния празник учениците получиха грамоти и настолни игри. Особен интерес сред подрастващите предизвикаха демонстрациите с очила, симулиращи употребата на алкохол и наркотични вещества. По време на събитието акцент бе поставен и на Европейския ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме на 19 май. Оказва се, че броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа непрекъснато нараства. А данните показват, че в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръх тегло, като 67 000 от тях са със затлъстяване.

Физическата активност и спортът са особено важни за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на физическо и психическо съзряване. Освен това спортът помага за развиване на качества, като бързина, сила, издръжливост и ловкост.