Новини

ОИЦ-Видин организира среща-дискусия за Интегрираните териториални инвестиции

Среща-дискусия на тема „Законодателна и финансова рамка на интегрираните териториални инвестиции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 година” организира Областния информационен център във Видин.

В организираната среща-дискусия се включиха кметовете на общините Бойница и Ружинци, експерти от Областната и Общинска администрация. Целта на проявата е да представим новия подход за финансиране по европейските програми в периода 2021-2027 година, а именно Интегрирани териториални инвестиции – отбеляза при откриването Мариела Савкова – управител на Областния информационен център във Видин.

По време на срещата Боряна Войчева, началник на отдел „Северозападен район” в Министерството на околната среда и водите се спря на Програмата за развитие на регионите, която е одобрена през декември и има три приоритетни оси. Приоритет едно  е Интегрирано градско развитие, чийто ресурс е над 1 милиард лева=

Приоритет две от програмата е Интегрирано териториално развитие на регионите. Неговият ресурс е над 2 милиарда и 500 милиона лева, а обхватът му включва 40 градски общини. Интегрираните териториални инвестиции ще се прилагат на територията на цялата страна и ще се реализират в две фази – подаване на концепции и покани за финансиране и изпълнение на концепциите.

Боряна Войчева призова видинските бенефициенти към активност, като посочи че има достатъчно средства за региона за реализиране на концепции за Интегрираните териториални инвестиции. Повече по темата ще ви разкажем и в следващите ни новинарски емисии.