Новини

Зрелищни исторически възстановки по европейски проект в Дреновец

Село Дреновец бе домакин на заключително събитие по проект „Съхраняване и популяризиране на местните обичаи и традиции“. Той се изпълнява от Местна инициативна група „Западна Стара планина – Копрен, Миджур, Чипровци, Чупрене, Георги Дамяново и Ружинци“.

Проектът се изпълнява по Оперативната програма „Развитие на селските райони“ на Европейския съюз. Той цели запазване и популяризиране на културното наследство. Община Чупрене представи народният обичай „Виене на уруглица“. Момите от селото се събраха на мегдана и ритуално се отправиха с кобилица и менци към извора за вода. 

Община Ружинци представи възстановка на ранно пролетния  римски празник „Флоралия“, изпълняван в древно римско селище, намирало се край днешното село Дреновец. Със своята зрелищност и автентични за историческата епоха костюми той „върна“ присъстващите близо 2 хилядолетия назад във времето. В ролята на управител на римската провинция и предводител на легионерите се превъплъти самият кмет на община Ружинци – Александър Александров. Той поведе шествието в чест на богинята Флора. Събитието бе съпътствано от характерна за епохата музика. Част от ритуала бе пускането на гълъби към небето. Не липсваха и гладиаторски борби, както и танци на весталките. В рамките на самия проект влизат и други културни събития, като Фестивала на Чипровските килими, Торлашкия фестивал „Када кум прасе и ти вречу“ и други.