Новини

Цветница във Видин

С тържествена света литургия в катедралния храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски”, литийно шествие и празничен концерт на Народно читалище „Цвят” във Видин бе отбелязан един от най-големите християнски празници – Цветница.

Стотици видинчани прекрачиха прага на катедралния храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски” в неделния ден, за да присъстват на Божествената Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

Цветница се отбелязва винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христов в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслини и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

След богослужението християните отнасят осветени върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. По традиция от храма потегли литийно шествие до площад „Бдинци“. В него се включиха освен духовни лица и представители на различни институции, и много деца, облечени в народни носии. Всички се отправиха към залата на видинската симфониета, където се състоя празничният концерт на Народно читалище  „Цвят 1870”. Културният институт отбелязва 153 години от създаването си и чества именния си ден.

След тържествената част публиката се наслади на прекрасния концерт, в който участваха танцови и певчески групи и състави от Видин и сръбския град Зайчар.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.