Новини

Международен ден на ромите – 8 април

Във Видин на тази дата ежегодно жители на видинския квартал „Нов път“ отбелязват по традиция Международния ден на ромите с хвърляне на цветя и пускане на запалени свещи в река Дунав, при централния понтон на града или при крепостта „Баба Вида“. Ритуалът за отбелязването на деня се изпълнява в памет на ромите, жертва на Холокоста. В ранния следобяд на площада в ромския квартал „Нов път“ започва празнична програма. Община Видин осигурява средствата за организирането на празника. Международният ден на ромите – 8 април във Видин се отбелязва и с презентации, доклади, кръгли маси на различни теми, свързани с ромската общност у нас. След провеждане на културните събития участниците се отправят до централния понтон на дунавския бряг, където участва и  Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Там той отслужва заупокойна молитва в памет на загиналите в Холокоста, а присъстващите се покланят  пред жертвите от ромското население и хвърлят във водите на река Дунав цветя.

Осми април е Международният ден на ромите. Предложен е като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union), а от 1992 г. е признат и от ООН и Съвета на Европа. Днес всички институции на Европейския съюз признават и отбелязват Осми април като Международен ден на ромите.  На този ден почитаме паметта на половин милион роми, избити по време на Втората световна война, когато нацистите прилагат системен Холокост и спрямо ромите. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава се отбелязва като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.