Новини

В село Стакевци отбелязаха Седмицата на гората

В Седмицата на гората жители на село Стакевци засадиха фиданки от чинар. Те са предоставени безвъзмездно от Държавно горско стопанство „Берковица” за озеленяване на бъдещата детска площадка в населеното място.

Седмицата на гората е празник на българската гора и лесовъдите. Тя се отбелязва през първата седмица на месец април, а началото на традицията е поставено през далечната 1925 година. През тази година Седмицата на гората подобаващо бе отбелязана и в белоградчишкото село Стакевци като бяха засадени фиданки от чинар. По инициатива на кметския наместник на населеното място Свилен Георгиев, местните жители се бяха събрали да покажат своята съпричастност към Седмицата на гората, която се отбелязва всяка година от лесовъдите със засаждане на различни дървесни видове.

Събитието в селото бе символично и изразяваше желанието на всички местни хора да се облагородява и разкрасява населеното място. Амбицията на младия кметски наместник пък е на това място да се изгради детска площадка и място за отдих. По време на инициативата по засаждането на фиданките от чинар кмета на община Белоградчик Борис Николов сподели накратко пред присъстващите за историята на този празник. Той им разказа, че първия разсадник е направен в град Ловеч. През 1940 година празникът на залесяването прераства от една седмица на две. По време на Втората световна война празнуването е прекъснато и отново е възстановено през 1956 година. Тогава е решено провеждането да бъде през първата седмица на април.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.