Новини

Около 300 круизни кораба се очаква да акостират на Пристанище – Видин през тази година

Това стана ясно на инициираната от областния управител Огнян Асенов работна среща с членове на Областната комисия за обществен ред и сигурност.

В срещата участие взеха представители на Областната дирекция на МВР във Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Гранична полиция, Териториална дирекция „Национална сигурност” и Пристанище Видин. Също така се включиха представители на местната власт и туроператорски фирми, ангажирани с водния туризъм по река Дунав.

В началото на работната среща областният управител информира, че съгласно получения график от Пристанище – Видин, през 2023 година се очаква броят на пристигащите и заминаващите пътнически кораби да бъде около 300, обслужвани от две туроператорски фирми. Асенов допълни, че е необходимо да бъдат обсъдени и предприети необходимите мерки с оглед осигуряване на спокойна обстановка и обезпечаване сигурността на туристическия сезон. В хода на разговорите представителите на местната власт се обединиха около мнението, че е необходимо да бъде създаден съвместен туристически продукт, който да обхване допълнителни обекти за посещение. От своя страна туроператорите уточниха, че е удачно да се акцентира най-вече върху отделни туристически обекти и апелираха общинските администрации да подготвям и да им предоставят чуждоезични рекламни материали, които да се представят на туристическите борси.

По време на срещата бяха обсъдени и мерки, свързани с почистването на крайпътните участъци по трасето на републиканската и общинска пътна мрежа в област Видин, както и предприемането на своевременни действия  за отстраняване на компрометирани участъци по пътната мрежа. В края на форума, областният управител Огнян Асенов отбеляза, че организацията и разпределението на дейностите във връзка с круизните кораби вече са отработени, като всяка ангажирана институция своевременно следи за недопускане на пропуски в сферата й на работа.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.