Новини

Изложба „За правда и човечност. Видински митрополит Неофит”

В Художествена галерия „Вълчо Вълчев” в Белоградчик бе открита изложба „За правда и човечност. Видински митрополит Неофит”. Тя се организира от Видинска Света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на община Белоградчик.

Откриването на изложбата се състоя в деня, когато отбелязахме 80 години от спасяването на българските евреи. На събитието присъстваха кметът на община Белоградчик – Борис Николов и неговият заместник Росен Младенов, председателят на местния парламент Боян Минков, свещеноиконом Рафаил и възпитаници на Средно училище „Христо Ботев” в скалния град.

Светлана Кръстева – началник на отдел „Държавен архив” – Видин представи пред присъстващите изложбата, посветена на приноса на Българската православна църква и в частност на Видински митрополит Неофит, наместник председател на Светия синод, за спасяването на евреите в България през годините на Втората световна война. Свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, каза, че на този ден във всички храмове на Българската православна църква се отслужва молебен. Той обърна внимание на интересни факти за Видински митрополит Неофит и за други духовни личности с принос за спасяване на българските евреи.

Изложбата може да бъде видяна в дните до 24 март в изложбената зала на приземния етаж на художествена галерия „Вълчо Вълчев” в Белоградчик. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.