Новини

Възстановиха кръста на Паметника на въстаниците от 1850 година в Белоградчик

В Белоградчик бе възстановен кръстът на паметника на погубените ръководители на въстанието от 1850 година – символ на вярата и признателността на местните жители.

Паметникът се намира в непосредствена близост до Белоградчишката крепост и е издигнат през 1907 година на лобното място на посечените седем ръководители на най-значимото въстание в Северозападна България. Повече от 10 години кръстът върху паметника липсва. Идеята той да бъде възстановен е на председателя на Общинския съвет Боян Минков и на краеведа Иван Трифонов. Така в навечерието на 145-та годишнина от освобождаването на Белоградчик, което се отбелязва на 25-ти февруари, пред монумента се събраха местни жители и членове на  клуб „Млади възрожденци” от Средно училище „Христо Ботев”, за да открият официално обновения символа на вярата.
Заради човешка недобронамереност, този кръст през последните десет години липсваше – подчерта Минков.

Възстановяването на кръста върху Паметника на погубените ръководители на въстанието от 1850 година е поредната лична инициатива на Боян Минков и Иван Трифонов, след като в началото на тази година те поставиха паметна плоча на мястото, където е живял видният индустриалец Йосиф Кенерлиджи. През март те подготвят и поставянето на паметна плоча на къщата на един от първите кметове на Белоградчик, което ще е продължение на каузата за съхраняване на историята и отдаване почит към хората, допринесли за развитието на града.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.