Новини

Жена от Ново село даде 10 000 лева на телефонни измамници

54-годишна жена от Ново село загуби 10 000 лева в резултат на телефонна измама. Това се случва броени дни, след като криминалистите предупредиха гражданите за тази опасност. 2 години на територията на нашия регион не е имало регистрирани телефонни измами.

Вчера, 54-годишна жителка на Ново село е била излъгана. Измамниците са се представили за полицейски служител и следва да предаде парична сума, която ще спомогне за залавянето на престъпниците. Жената е оставила найлонова торба с 10 000 лева, до табелата на изхода на село Капитановци. За това тя е получила указание от мъжки глас, представил се за „инспектор Илиев от криминална полиция“ в предварително проведен телефонен разговор.

Очаква се по празниците такива опити да зачестят. Измамниците действат по познатите сценарии – „съдействие на полицията за залавяне не престъпници“ и „нужда от пари за медицинска помощ на близък“. Те обаче са находчиви, изобретателни и винаги могат да променят сюжета на измамата. Обикновено жертви на този вид престъпления са възрастни и самотно живеещи хора.

Измамниците разчитат на емоционален шок, предизвикан стрес, липса на време и възможност за реакция, както и стремеж за оказване на помощ, но не на последно място – и на наивността и доверчивостта на жертвите.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.