Новини

Нов ритейл парк на мястото на шивашко предприятие във Видин

Към терена има проявен частен инвеститорски интерес. Проектът предвижда изграждането на няколко търговски обекта на известни брандове с общ паркинг.

Заводът за текстилни изделия във Видин е един от водещите в епохата на социализма, а продукцията му е известна както в цяла България, така и извън пределите на нашата страна. Няма семейство, което да няма риза с търговската марка на това предприятие. След демократичните промени преди повече от 30 години дейността му постепенно замира, то губи пазарите си и намалява производството си. Обявено е в несъстоятелност, назначени са синдици, започват дълги процедури по ликвидация, като в крайна сметка дружеството фалира. Сградите на шивашкото предприятие са построени преди повече от 50 години, а то се разпростира на десетки декари площ.

Към терена има проявен инвеститорски интерес за изграждането на нов ритейл център, включващ редица търговски обекти. Според предварителните разчети през есента на следващата 2023-та година той трябва да е готов. Събарянето на сградния фонд предизвика оживени коментари в социалните мрежи, както и поляризация на изказаните мнения от страна както на видинчани, така и на други граждани.

„У едни преобладаваше носталгия по отминалите времена и упрек, че се разрушава символ на родно производство, известно по света, а на негово място ще бъдат разположени магазини на чужди фирми. Други коментари изразяваха недоволство, че сгради монолитно строителство, които биха могли да бъдат ремонтирани и използвани, се рушат и ще бъдат заменени със сглобяеми конструкции. Трети одобряват инвестиционното намерение, определяйки го като модерно и допринасящо за съвременния облик на нашия град, и отговарящо на изискванията на потребителите в наши дни. Ако оставим настрана както рационалните доводи, така и сантименталното отношение към миналото, остава надеждата на видинчани, че след старата мелница, след някогашната бирена фабрика и след бившето шивашко предприятие, на чиито места се изграждат нови обекти, нашият град ще се възроди и ще стане по-добро място за живеене.

С млади хора, които да остават тук, и с достатъчно възможности за препитание. Времето ще покаже дали тези очаквания ще бъдат оправдани.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.