Новини

Утре е Архангелова задушница

Тя се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил – 8 ноември. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Архангелова задушница е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. Във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия  за упокой и Обща панихида, молим се за душата на починалите и палим свещ.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че хората не умират в истинския смисъл на думата, а при смъртта сис преминават от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоменание.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят така наречените раздавки – жито, сладкиши, хляб, плодове, вино. Освен на близките се рездава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Поменът, който се прави, е възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.