Новини

Как реагират институциите при установяване на незаконно превозвани радиоактивни вещества?

Отлична координация и висок професионализъм демонстрираха екипите, които участваха в пожаро-тактическо учение, което бе организирано във Видин. Припомняме, че то се проведе в две части със сили и средства на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, сектор СОД при Регионалната дирекция в Монтана и единната спасителна система от област Видин.

В първата част от мащабното пожаро-тактическо учение на брега на река Дунав в близост до пристанище Видин се проведоха дейности по спасяване на хора – пасажери в обърнал се австрийски кораб в българският участък на реката.

Във втората част, в оперативния център към видинската регионална дирекция е постъпил сигнал от служители на Областен отдел Автомобилна администрация. Извършвайки служебен оглед на товар на моторно превозно средство с чужда регистрация, превозващо медицинско оборудване, инспекторите установяват сандък със залепен стикер за радиационна опасност и надпис „Внимание! Радиация”. Превозът на сандъка не е придружен от надлежните разрешителни документи.

Служителите от регионалната дирекция са извършили радиометрично обследване на превозното средство, като са обособили с конуси и ленти две зони – Зона с контролиран достъп и Зона за сигурност. При проведеното радиационно разузнаване е определен вида на радиоактивния изотоп, а именно Иридий, който се използва като радиоелектричен маркер в петролната индустрия. С прибирането на радиоактивното вещество от екип на лицензирана фирма инцидентът е ликвидиран.

Повече подробности може да видите в следващия репортаж.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.