Новини

Справки за здравно осигуряване и касови бележки с мобилното приложение на НАП

От началото на годината над 110 хиляди потребители са направили справка за здравния си статус през мобилното приложение на Националната агенция по приходите.

За да проверят здравноосигурителните си права, е достатъчно гражданите да въведат своето ЕГН, датата си на раждане като втори идентификатор, въпреки че той се съдържа в единния граждански номер. Възможно е приложението да поиска и въвеждане на зададен от него 6-цифрен код, за да бъде допуснат потребителят до базата данни.  

От НАП напомнят, че при повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години здравните права се прекъсват, съответно и достъпът до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен справки за здравния статус, мобилното приложение дава възможност на хората да проверяват и дали касовите бележки, които търговците им издават са истински или фалшиви. Проверката се случва в две фази – първата е да се сканира QR код. Приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават

При разминаване мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Повече по темата може да видите в репортажа на Красимира Кръстева в новините на ТВВ от 20:35 и на нашата фейсбук страница.