Новини

Откриха паметна плоча на княз Борис I пред сградата на община Белоградчик

Плочата е дело но Иван Трифонов, радетел за запазване паметта на видните личности от българската история. На събитието присъстваха кметът на община Белоградчик Боян Минков и неговият заместник Ангел Боянов, председателя на местния парламент Ангел Георгиев, екипът на общинската администрация, жители на скалния град.

Паметната плоча на княз Борис I  е монтирана на сградата на община Белоградчик и дава сведения за името, което носи главната улица на града. Идеята за поставянето й е на Иван Трифонов – радетел за запазване на паметта на историческите личности, за които днешните поколения трябва да знаят. По време на събитието Трифонов представи своя увлекателен разказ за историята на княз Борис първи, управлявал в периода от 852 до 889 година, наложил християнското в България и съхранил българската азбука, на която в момента пишат 250 милиона души.

Трифонов обърна специално внимание на създаването на кирилицата, както и колко важна е била тази стъпка в славната българска история.

„Нашата амбиция е на всяка улица  в Белоградчик да има подобни паметни плочи” – подчерта Трифонов. И допълни, че тази идея трябва да зарази цяла България.

Кметът Боян Минков и Иван Трифонов заедно откриха плочата и си обещаха да продължат да изпълняват следващите идеи от списъка. По главната улица са поставени още две указателни плочи – на Цоло Тодоров и на Вълчо Бочов,  ръководители на въстанието от 1850 година. Те са монтирани на къщите, където са живеели тези видни личности от историята на Белоградчик.  Табелите са на български и английски език.