Новини

Пети Фестивал на „Виното и хорото“ в село Гомотарци

Фестивал на виното и хорото се проведе във видинското село Гомотраци. Това бе петото издание на празника, който се организира от кметството и местното читалище „Просвета”. Целта на проявата е съхрани и популяризира богатото фолклорно изкуство и разнообразието от винени сортове, отглеждани в региона.

Видинското село Гомотарци е с дългогодишни традиции във винопроизводството. С плодородната почва и подходящи условия за лозарство, в селото почти няма дом, в който да не се произвежда божествената напитка. За пета година в Гомотарци се проведе празник, посветен на виното и хорото. Фестивалът е посветен не само на виното, но и на хорото, тъй като Гомотарци имам с какво да се похвали и в областта на местния фолклор.

Петото фестивално издание бе открито от кмета на селото Желязко Станков, който пожела на местните да пазят българския дух и да съхраняват дългогодишните традиции. На празника присъстваха заместник-кметовете на община Видин Мартин Дончев и Найден Йонов. Организаторите получиха поздравителен адрес от името на кмета Цветан Ценков.

По традиция най-големите майстори на винената напитка участват в конкурс за най-добро домашно вино, произведено през настоящата година. Фестивалът продължи с водосвет за здраве и благополучие, след което последва богата празнична програма, в която взеха участие редица състави.