Новини

Любител фотограф от Видин с престижно отличие от National Geographic

Видинчанинът Красимир Петров спечели първо място от престижен фотоконкурс на National Geographic. Със своя фотос, озаглавен „Сърцето на планината“, направен в Родопите , той печели призовото място в категория „Отвисоко“. 

Кадърът, запечатал красотата на родопското село Орешец, е дело на видинчанинът Красимир Петров, който е любител фотограф от около 20 години. Фотосът е отличен от глобалния гигант в областта на фотографията National Geographic.

National Geographic е известен с високите си стандарти във фотографията. Изображенията, които се публикуват в неговите издания и платформи, често са дело на професионалисти с дългогодишен опит, работещи с най-съвременното оборудване. Кадърът, който носи името „Сърцето на планината“ печели първото място в съревнование с около десет хиляди снимки. Перфектният кадър е заснет през януари тази година, идеята за него обаче Красимир Петров обмисля от месеци по-рано.

Фотографията е изкуство, което пленява с уникалната си способност да запечатва мигове от света около нас и да ги превръща в истории, които могат да се разкажат без думи. „Фотографията за мен е хоби и лично удовлетворение, а не търсене на възможности за участие в конкурси“, казва още видинчанинът Красимир Петров. Използването на програми за преработка на снимки трябва да е умерено и за конкретни детайли, казва още видинчанинът.

Слабостта на Красимир Петров определено са пейзажите, които разкриват удивителната красота на природата, която често остава незабелязана в забързаното ни ежедневие. Те улавят величието на планини, гори, реки, морета, и различни природни феномени, като ни предоставят възможност да се потопим в уникални гледки от всички краища на света. Белоградчишките скали безспорно е любимото място за снимки на носителя на престижното отличие. Любимото време за снимане на много фотографи е по изгрев и по залез, като и двата момента често се наричат „златния час“.

Една от вълшебните способности на фотографията е да преобрази обикновени сцени в изключителни кадри. Тя е мост между реалността и изкуството, средство, чрез което може да се разкаже цяла история само с един кадър.