Новини

Субсидирана заетост и обучения за Северна България

„Очаква се през есента да стартира първата целенасочена мярка за Северна България, която ще окаже фокусирана подкрепа на работодателите и безработните лица чрез субсидирана заетост и обучения”. Това заяви в интервю за Телевизия Видин Цветомир Ценков – експерт в Областния информационен център.

Управляващият орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“  планира целенасочени инвестиции в Северна България – район, в който има известно изоставане по отношение на икономическото развитие. Най-вероятно през есента ще стартира първата мярка за Северна България, с която ще бъде оказана подкрепа на предприятията, безработните и заетите хора от този регион. Мерките, с които целенасочено ще се подкрепи Северна България, ще включват традиционни за Програма „Развитие на човешките ресурси“ дейности, като възможности за обучения и субсидирана заетост.

Оказва се, че Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е една от най-успешните програми в програмен период 2014 – 2020 г. С различни мерки, съфинансирани чрез Европейския социален фонд, е подкрепен всеки пети българин. Над 100 000 заети и безработни са преминали през различни обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до социални услуги за над 125 000 възрастни хора от уязвими групи, а близо 66 000 деца и техните семейства са ползвали услуги за ранно детско развитие. В Област Видин са обхванати над 2 300 безработни, които са успели да започнат работа, близо 3 300 младежи са получили подкрепа в първите си професионални стъпки, около 1 200 деца са подкрепени с услуги за ранно детско развитие и близо 3 300 възрастни хора са ползвали различни социални услуги. Данните бяха изнесени  на проведената през месец юни във Видин Регионална конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще”, организирана от Българската телеграфна агенция.