Новини

Видинското село Градец отбеляза традиционния си празник

Село Градец е място, където историята и културата оживяват всяка година чрез традиционния събор, който местните отбелязват на Илинден по стар стил. Този празник не е просто обикновено събиране, а важен момент за всички жители и гости на селото, които с радост се включват в честванията и пазят живи дългогодишните традиции. Събитието започна с концерт на Градския духов оркестър, след което кметът на селото Илия Томов привества всички присъстващи.

Главната цел на събора е да запази и предаде традициите на селото, като същевременно дава възможност за срещи и обмен на опит между поколенията. Тридневният празник не само съхранява културното наследство, но и поддържа жива връзката между минало и настоще. Кметът на селото Илия Томов се обърна с благодарност към общинското ръководство.

„Усилията на Община Видин са насочени само в една посока – развитие на всяко населено място”, каза кметът Цветан Ценков.  Градоначалникът акцентира върху част от идеите, които следва да бъдат реализирани в село Градец.

„Бъдете все така сплотени и продължавайте да пазите традициите, завещани ви от предците”, пожела народният представител Любен Иванов, който също уважи празника.

От името на народно читалище „Просвета” в Градец, кметът Илия Томов получи икона с лика на християнския светец и пророк Свети Илия. Традиционният събор продължи с танцови и музикални изпълнения, а на новоизградената сцена първи се представи Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав”.