Новини

Продължават строителните дейности на градския плаж

Продължават строителни дейности за консервация, реставрация и аварийно укрепване на крепостните стени на Баба Вида във Видин.

Те са част от обект „Крепостни стени на турско кале“ – висока тераса, ниска тераса и подход, находящ се в жилищен квартал „Кале“ в град Видин, който е паметник на културата с категория „национално значение“ и притежава статут на недвижима културна ценност. Общата му стойност е 2 279 105 лева с ДДС, а срокът за изпълнение е 365 календарни дни. Финансирането е изцяло от държавния бюджет, въз основа на постановление на Министерския съвет.

Консервационно–реставрационните и аварийно-укрепителни дейности имат за цел да предотвратят разрушителните процеси по градежните структури и да възстановят вече разрушените участъци. Поради естеството на обекта не е възможно той да бъде напълно изолиран от проникване на влага, но този процес е възможно да бъде значително намален. При предварителното обследване е било установено, че укрепителната стена на много места е подкопана и с паднали камъни от облицовката. В някои участъци има и големи части от паднала облицовка на зида, което създава опасност от разрушаване на културната ценност. Замазките на фугите са паднали повсеместно и в много от тях има поникнали треви и храсти, което улеснява ерозията на крепостната стена. В определени зони има пропукване на цялата стена.

С изпълнението на проекта ще се постигне следното: спиране на разрушителните процеси и предотвратяване на бъдещи такива; възстановяване на вече разрушените участъци; възвръщане на оригиналния характер на културната ценност; премахване на вредните фактори, които са причинили и подпомагат деградацията на съществуващата оригинална субстанция; съхраняване на запазените части от оригиналната облицовка. Реализирането на проекта, който е съгласуван от Министерство на културата и съответните ресорни институции, предвижда цялостно почистване на каменните зидарии и облицовки с препарати, одобрени за подобен вид обекти. На места ще има разкопаване около стените на терасите с цел укрепване и ограничаване достъпа на подпочвените води. Ще бъде направена подмяна на амортизираните парапети и метални стълби, с нови от неръждаема стомана. Предвидено е полагане на нови настилки с основа под тях, покрай крепостните стени, което ще позволи защитата им от овлажняване в дълбочина. Под каменните настилки ще има армиран земно влажен бетон под него, a оставащите свободни площи ще бъдат затревени.