Новини

Ученици от ГПЧЕ „Й. Радичков“ посетиха НВУ „В. Левски“

В продължение на една седмица учениците от профил „История“ на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин гостуваха в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Там те представиха подвижната изложба, резултат от реализацията на проекта „Бдинци – лъвове, титани!“ с патриотична насоченост, под ръководството на преподавателите по история и цивилизация Кристина Божидарова и Валя Александрова.

Учениците от видинската езикова гимназия са били изключително впечатлени от престоя си в Националния военен университет, където са споделили ежедневието на курсантите за период от една седмица. Те са се съревновавали в различни типове игри с още 7 училища от страната, като са заели първо място в категорията „Военна топография“ и трето място в категория „Лидерство“.  ️

Проектът с патриотична насоченост „Бдинци, лъвове, титани“ е реализиран съвместно със служители от сектор „Нова история“ на Регионалния исторически музей във Видин. Той е изпълнен по съвместна програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната, а дейностите включват изучаване, съхраняване и разпространяване на славата и традициите на Българската армия чрез войнишките паметници на територията на Видин и Белоградчик. В изследването са включени знакови паметници като този на Трети Бдински пехотен полк на площад „Бдинци“, бюста на генерал Кръстьо Маринов, уникалния паметник на Скърбящия воин, мемориалните плочи на поручик Димитър Списаревски и капитан-лейтенант Кирил Минков и други.