Новини

Международен етнофестивал „Балканска среща” се проведе в село Майор Узуново

Видинското село Майор Узуново бе домакин на деветия международен етнофестивал на хората с увреждания „Балканска среща”. Организатори на проявата са Фондация „Подкрепа за реализация“ в партньорство със Сдружение „ЦДП” от сръбския град Зайчар.

С приветствие към участници и зрители се обърна кметът на село Майор Узуново Станислав Георгиев. Фестивалът се проведе в навечерието на Петровден, когато се отбелязва и празникът на населеното място. Заместник – кметът по хуманитарни дейности и социална политика на община Видин Борислава Борисова поздрави организатори и присъстващи на събитието.

По случай празника на селото Петровден, тя поднесе поздравителен адрес на кмета на населеното място Станислав Георгиев. От името на кмета на община Видин, Борислава Борисова връчи още един поздравителен адрес на Емилия Йосифова, председател на Фондация „Подкрепа за реализация”. „Убеден съм, че етнофестивалът ще допринесе за развитието на междукултурния диалог, показвайки характерното и непознатото от фолклорното наследство, ще даде възможност на хората с увреждания да покажат своя талант и умения“ – е записано в поздравителния адрес.

Деветото издание на Международния етнофестивал  „Балканска среща”  бе открито с изпълнения на детски танцов състав „Славяни”. След тях се изявиха представители на Градски фолклорен ансамбъл „Зора” от сръбския град Зайчар.

В програмата на етнофестивала бяха включени и изпълнения на Певческа група „Дунавия” към читалището в село Гомотарци, младежки танцов състав при Средно училище „Никола Йонков Вапцаров” – село Дреновец, детски танцов състав „Зора – 1927-ма” от село Винарово, певческата група към читалището в Гъмзово, както и индивидуални участници. Освен сценични изяви, събитието предложи разнообразни игри на открито, художествена занаятчийница за изработване на изделия с етномотиви, щанд за студени напитки и продажба на сувенири, които се предлагаха с благотворителна цел, битов кът с предмети от бита от миналия век, както и кът за правене на снимки.