Новини

Видински младежи участват в различни културни и патриотични инициативи, част от дейностите от проекта „Патриотично и културно доброволчество“

Повече от 90 младежи от Видин и Дунавци участват в различни културни и патриотични инициативи, част от дейностите по проекта „Патриотично и културно доброволчество“.  Проектът „Патриотично и културно доброволчество“, е финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2023 – 2025 г., и се изпълнява  от Сдружение „Клуб за семейно спортуване и приключения „Семеен спорт”, гр.Видин. Началото на проекта бе дадено с откриваща пресконференция във Видин, провела се в конферентната зала на хотел „Ровно“.  Ръководителят на проекта Нина Борисова представи пред участниците в пресконференцията /служители от общински, държавни и неправителствени организации/, Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2023 – 2025 г., проектът „Патритично и културно доброволчество“ и предстоящите дейности по  изпълнението на проект с участието на  млади хора  в различни културни и патриотични инициативи за осмисляне и пълноценно прекарване на свободното време. 

Дейностите продължиха с проведеното шестдневно обучение, в което участниците се включиха в обучителната програма. Лектори бяха експерти по историята и културата във Видински регион, със свои презентации участваха и двама представители на патриотичен клуб „Бдници“. По време на тази дейност са избрани 90 младежи от всички, които са попълнили предварително подготвена анкета. В края на обучителната програма доброволците получиха сертификати за завършен обучителен курс. Голяма част от младежите участваха в подготовката на националния празник във Видин и във възстановката, посветена на Освобождението на Видин по време на Руско-турската война. Те се включиха в раздаване на листовки, лепене на афиши, подготовка и осигуряване на терена, където се проведе самата възстановка. Доброволците взеха участие в „събитията“, както в масовката, така и в ролята на войници. Провежда се и доброволческа кампания по регистриране и почистване на паметници от историята и културата, разположени във Видин и Дунавци, в която младите хора участват в издирване и регистриране на паметници на историята и културата, свързани с близкото и далечно минало на двете населени места. Проектът „Патриотично и културно доброволчесто“ е с продължителност шест месеца и се провежда във Видин. Предстои провеждане на културен фестивал, кампания, посветена на 24 май и заключителна конференция на тема „Стимулиране на младежкото участие чрез включване на доброволци в културни инициативи“.