Новини

Видинският митрополит Даниил е сред номинираните за избора на нов български патриарх

В неделя, 30-ти юни, в Светия Синод на Българската православна църква ще се проведе избора на нов български патриарх. Сред номинираните трима архиереи е и Видинският митрополит Даниил.

Преди дни в Синодната палата в София бе извършена процедурата по избор на тримата кандидати за патриаршеския престол в присъствието на 14 от 14 синодални архиереи и при изборно бюро в състав: Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Видински митрополит Даниил и Сливенски митрополит Арсений. Гласуването се проведе в 42 тура, а резултатите бяха оповестени от говорител на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан.

Видинският митрополит Даниил със светско име Атанас Трендафилов Николов, е роден на 02.03.1972 година в град Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. През 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. Същата година е ръкоположен за йеромонах. През 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод през 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит.