Новини

Проект „Късносредновековно въоръжение и снаряжение XII – XIV век“ на РИМ – Видин

Проект „Късносредновековно въоръжение и снаряжение 12-ти / 14-ти век“ реализира Регионалният исторически музей във Видин. Периодът на изпълнение е 6 месеца, а общата му стойност е малко над 20 хиляди лева.

Проект „Късносредновековно въоръжение и снаряжение 12-ти / 14-ти век“ се реализира с подкрепата на министерството на културата. Периодът от нашето Средновековие, който той отразява, е избран, защото тогава е най-бурното развитие на нашия регион и се свързва както с независимото Видинско царство на Шишмановия род, така и с управлението на цар Иван Срацимир. Изложбата съдържа три основни витрини с характерни за епохата манекени. Първият е крепостен селянин.

Втората витрина показва професионален войн. Третият манекен е на средновековен аристократ. В няколко допълнителни витрини са показани и друго характерно за историческата епоха снаряжение като лък, колчан, стрели, огнило, ризница и други. Всички артефакти по проекта са специално изработени като точни копия на оригиналните археологически находки.