Новини

В Белоградчик се проведе редовно заседание на Общинския съвет

Професор доктор Божидар Попов е номиниран за званието „Почетен гражданин на Белоградчик”. Решението за това бе взето на последното редовно заседание на местния парламент в скалния град.

Общо 16 точки бяха включени в предварителния дневен ред на Общинския съвет в Белоградчик. По време на заседанието съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание „Почетен гражданин на град Белоградчик и общината”. С това звание бе удостоен професор доктор Божидар Попов. Той е учен с международна известност в областта на храненето и диетиката. Автор е на повече от 200 публикации и научни съобщения у нас и в чужбина. Неговата любов към Белоградчик е пословична, като не веднъж е заявявал гордо своята признателност за стабилното начало, което му е дадено от училището в града. Участията му в десетки международни конференции винаги е свързано и с прославата на Белоградчик. Удостояването на професор доктор Божидар Попов с почетното звание е израз на признание към един истински родолюбец – се казва в мотивите на предложението, представено от председателя на Общинския съвет Ангел Георгиев. Съветниците обсъдиха и предложението за промяна на цената за добита и превозена до краен получател дървесина.

Предложението предизвика спор между управляващи и опозиция в лицето на бившия кмет Борис Николов и общинския съветник Радослав Живков, които не виждат основание за покачване на цената. В крайна сметка съветниците промениха единичната цена за сеч и извоз на дърва. На заседанието бе разгледана и точката, касаеща корекция на поименни списъци за капиталови разходи за 2024 година.

По време на форума бе прието и решение относно управление на общинска собственост – отдаване под наем на терен на булевард Съединение за поставяне на преместваем обект – детски атракционни съоръжения. Такива ще има и на улица Васил Левски. В същото време местните парламентаристи в Белоградчик отмениха свое решение, върнато от областния управител на Видин Ани Арутюнян за въвеждане на еднопосочно движение по главната улица Княз Борис Първи и въвеждане на режим на почасово платено паркиране с обособена „Синя зона”. Сред мотивите на областният управител са, че предложението не е подкрепено с доказателства и не е съгласувано с компетентните институции. Какви други решения взеха съветниците на последното редовно заседание в Белоградчик – ще ви покажем в следващите ни новинарски емисии.