Новини

Концерт на Симфониета Видин в Белоградчик

Симфониета Видин изнесе концерт в Белоградчик. В продължение на близо два часа почитателите на класическата музика имаха възможност да се насладят на произведения от световноизвестни композитори.

В салона на Нарочно читалище „Развитие” в Белоградчик истинските ценители на класическата музика имаха възможност да присъстват на концерт, изнесен от видинските филхармоници. В програмата бяха включени Симфония номер 2 в Ре Мажор на Джоузеф Болон, и Симфония номер 3, „Ероика” на Лудвиг ван Бетовен.

Класическите произведения на Симфониета Видин бяха изпълнени под диригентската палка на носителката на редица награди Сара Бисли. Тя е дирижирала Държавна опера Стара Загора, операта в Бургас, Симфониета Видин, Държавна национална опера и балет Румъния, Оркестърът на държавния Ермитаж в Санкт Петербург, опери и симфонични оркестри във Виена, Австрия и Франция.

Интересен е фактът, че Бисли е първата новозеландка, която учи в музикалната академия „Ференц Лист” Будапеща, наред с други академии. Тя е и водещ виолончелист и асистент – диригент в известни опери. Така почитателите на симфоничното изкуство в скалния град имаха възможност в продължение на близо два часа да съпреживеят музикалните и настроения в произведенията на световните класици.