Новини

Веселка Асенова: Зрелостниците от областта постигнаха изключително добри резултати на матурите

„Постигнатите резултати от матурите на зрелостниците от Видинска област са съизмерими с тези на национално ниво”. Това заяви със задоволство началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

Зрелостниците от Випуск 2024 година са с най-висок среден брой точки от въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература до сега – отчетоха от Министерството на образованието и науката. Няма регион, който да е понижил резултатите си от матурата. Значително повишение се наблюдава в няколко области в страната, сред които и Видин.

Данните на национално ниво показват, че се повишава делът на добрите и отличните оценки, за сметка на дела на слабите, средните и добрите оценки на държавният зрелостен изпит по български език и литература. По-високите резултати са следствие от усилията и труда на всички участници в образователната система – категорична бе Веселка Асенова.

Важно е да се отбележи, че тази година няма зрелостник с 0 точки на нито един от двата задължителни държавни зрелостни изпити. Средният брой точки от втората матура за дванадесетокласниците в страната е 67,18 точки, което е много добър 4,72 при 4,48 за миналата година. Резултатите, които зрелостниците от Видинска област постигнаха са изключително добри. Ние сме удовлетворени от това, че трудът, който всички в този процес положихме, бе възнаграден – каза в заключение Веселка Асенова.