Новини

Продължава пръскането срещу комари във Видин

Продължава мащабната аерозолна обработка срещу комари във Видин. Тя се извършва по график, изготвен от общината фирмата-изпълнител, и се прилага след 20 часа вечерта, с оглед спазване на изискванията за безопасност на хората и животните. Снощи бе извършено опушване в жилищните квартали „Бенковски“ и „Калето“.

Всяка година община Видин сключва договор за обработка както на тревните площи, парковете и градините в града и по-малките населени места, така и около водоемите, където е благоприятна средата за развитието на ларвите на комарите още от ранна пролет, особено ако сезонът е топъл, а река Дунав – пълноводна.

Всяка година се извършва дезинсекция, дезинфекция и дератизация на територията на Община Видин. Обработката на зелените площи се извършва в зависимост от атмосферните условия – влага и температура на въздуха, както и от нивото на водите на река Дунав. Третирането против инсекти е както ларвицидно, така и имагоцидно. То обхваща град Видин и населените места от общината, разположени по поречието на Дунав – Дунавци, Ботево, Цар Симеоново, Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън. Използва се препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и концентрация. Продължава и третирането срещу кърлежи. Периодично се извършва и дезакаризация на зелените пространства. Целта е намаляване, предотвратяване и ограничаване разпространението на вредителите – преносители и причинители на заразни заболявания.