Новини

Видин отбеляза тържествено 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската писменост – 24 май, бе тържествено отбелязан във Видин. Той включваше празнично шествие и официална церемония, на която бяха наградени изявени деятели на образованието, културата и изкуството.

Празненството за 24-ти май започна с тържествено шествие по улиците на Видин от Средно училище „Цар Симеон Велики” до Художествената галерия „Никола Петров”. Шествието бе предвождано от Градския духов оркестър и мажоретен състав. Кратък рецитал представиха бъдещите първокласници Божидара Андрианова и Филип Кирилов от Детска градина „Зорница“. Последва празничната церемония по случай 24-ти май. Приветствие по случай празника поднесе заместник кметът на община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

След тържествените слова започна награждаването на най-изявените просветни и културни дейци. Отличието „Учител на годината“ в предучилищното образование получи Стилияна Йорданова от Детска градина „Арабела“. „Учител на годината“ в начален етап стана Татяна Бързашка от Средно училище „Цар Симеон Велики“. В прогимназиален етап за „Учител на годината“ бе отличена Пламенка Иванова от Основно училище „Иван Вазов“, а „Учител на годината“ в гимназиален етап е Таня Миланова от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан  Радичков“. Наградата за специален принос в преподаването на български език и литература, за развитие на средното образование и като обществена личност бе удостоена Иванка Минева от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І”. „Учител на годината“ в гимназиален етап на професионалното образование стана Вермоленка Станева от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. Специална почетна награда за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе връчена на доцент Юлиян Ангелов, ръководител катедра „Техническа механика“. Индивидуална награда в категория „Култура и изкуство“ бе присъдена на Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“–Видин. Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ бе за Регионален исторически музей Видин. С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе отличен на Емилиян Цветков от Градски духов оркестър Видин. Грамоти от името на министъра на образованието и науката получиха Красимира Виденова, директор на Детска градина „Русалка“; Кристина Андреева, старши учител Основно училище „Любен Каравелов“ и Петър Петров, старши учител в езиковата гимназия „Йордан Радичков“ .

Ежегодната индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2024 г., включваща грамота, статуетка и парична награда бе присъдена на Светлозара Златанова от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. За трета поредна година бяха връчени стипендиите „Изследователи на знанието“ на изявените ученици Преслав Панов, Александър Спасов и Елизабет Уотле. Наградени бяха и талантливите видински ученици с различни постижения през годината Иван Стоянов, Николай Евгениев, Пенчо Пенчев и Ивана Богданова.

Тържеството завърши с празничен фолклорен концерт на Народно читалище „Светъл ден 2009“ във Видин с художествен ръководител Йоана Ванкова.