Новини

Белоградчик отбеляза тържествено Деня на Светите братя Кирил и Методий

С празнична програма Белоградчик също отбеляза 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Събитието се проведе на централния площад „Възраждане”.

С празнично шествие започна честването на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Белоградчик. Водени от духовия оркестър към Народно читалище „Развитие – 1893 година”, ученици, преподаватели, дейци на културата, граждани преминаха по централната улица „Княз Борис Първи” от Художествена галерия „Вълчо Вълчев” до откритата сцена на централния площад „Възраждане”. Празничният концерт започна с изпълнения на духовия оркестър и мажоретния състав.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Белоградчик Боян Минков, неговият заместник Ангел Боянов, председателят на местния парламент Ангел Георгиев. Събитието уважи и Цветелина Пенкова – член на Европейския парламент, която отправи поздрав към присъстващите на площад Възраждане в скалния град. 

„Намираме се на място, което носи духа и енергията и те са видни. Искам да поздравя г-н Боян Минков за това, което е постигнал, защото наистина виждаме един град, в който цари промяна. С тези усмивки продължавайте да съхранявате и да зареждате всички нас с една неповторима енергия и прогресивен поглед към бъдещето и желание за работа към по-добро” – допълни Цветелина Пенкова. В богатата празнична програма се включиха възпитаници на Детска градина „Иглика”, мажоретен състав, вокална група, школа за народни танци и клуб по аеробика към Детския комплекс в Белоградчик.

Тържествената програма завърши с пожелание да продължава подкрепата и възраждането на традициите в образованието, а на всички бе напомнено да се гордеят с това, че са българи и потомци на велик народ.