Новини

19 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ / СПИН

В неделя, 19 май, отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ / СПИН. Тазгодишното мото на кампанията е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме”. Какви инициативи организира Регионалната здравна инспекция във връзка с отбелязването на този ден?

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от него. От 1986 година,  откакто в България се води официална статистика до 2023 година са регистрирани 4300 носители на ХИВ. Данните показват, че през миналата година 359 000 лица у нас са узнали своя ХИВ – статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са малко над 250.

Важно е да се отбележи, че Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН , независимо от техния здравноосигурителен статус. В днешния ден мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ / СПИН на Регионалната здравна инспекция бе ситуиран в крайдунавския парк, в непосредствена близост до художествена галерия Никола Петров.

На 21 май от 10 до 12 часа мобилният екип при Регионалната здравна инспекция пък ще бъде на място в центъра на видинския квартал Нов път.