Новини

Временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Безплатна имунизация на бременните във Видинска област

Общо четири са регистрираните случаи на коклюш във Видинска област от началото на годината – сочат данните на Регионалната Здравна Инспекция. В разкрития имунизационен кабинет в сградата на институцията, бременните жени вече могат да се ваксинират безплатно срещу заболяването. Ваксинацията е препоръчителна и е една от временните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването във връзка с епидемичното разпространение на заболяването.

По последни данни доказаните случаи на коклюш в страната от началото на годината надхвърлят 840. Инфекцията циркулира в 25 области у нас, като над 80 процента от заразените са деца до 1 година. Във видинска област броят на заразените с коклюш е сравнително малък. Ваксинацията срещу коклюш на бременни жени във Видинска област се извършва в имунизационният кабинет  в сградата на Регионалната здравна инспекция. Работното му време е всеки делничен ден от 8,30 до 12 часа.

Заради растящата заболеваемост от коклюш, здравните власти у нас въведоха и епидемични мерки. Повече подробности вижте в следващия репортаж.