Новини

Нови избори за кмет на село Слана Бара! Изборът от първи тур е недействителен

Видинският административен съд обяви за недействителен изборът на кмет на кметство Слана бара, проведен на първи тур на местните избори. Решението подлежи на обжалване – съобщават от пресцентъра на съда.

Административния съд във Видин обяви за недействителен изборът на кмет на кметство Слана бара, проведен в края на месец октомври миналата година, на първи тур на местните избори в община Видин. Припомняме, че със 119 гласа Толя Иванова бе избрана за кмет на населеното място. 105 жители на село Слана бара пък бяха дали своя вот за основния й опонент Георги Миладинов, който всъщност обжалва и резултатите. При огледа и преброяването на всички бюлетини от секция в съдебно заседание обаче бе установено, че действителните и недействителните бюлетини за двамата кандидати не отговарят на посоченото в секционния протокол на конкретната изборна комисия.

Констатираните разлики в приетите за действителни, респективно за недействителни бюлетини от комисията са малки, но с оглед на обстоятелството, че за избран на първи тур се приема, съгласно Изборния кодекс кандидатът, получил повече от половината действителни гласове се оказва, че различията, макар и минимални, оказват влияние на крайния резултат. Установените съществени нарушения, пряко засягат волята на избирателя и се отразяват на крайния изборен резултат, поради което следва изборът, обективиран в оспореното решение, да бъде обявен за недействителен и да бъдат проведени нови избори за кмет на кметство Слана бара, община Видин. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните – допълват от пресцентъра на видинския съд.