Новини

РУО – Видин работи активно върху Държавния план-прием за 2024/2025 година

Регионалното управление на образованието във Видин продължава работа по Държавния план-прием за новата учебна 2024 / 2025 година. През последните години план-приемът в област Видин е съобразен с политиките и препоръките на Министерството на образованието и науката. 

В процеса на изготвяне на предложение за Държавен план-прием се извършва разнопосочен и задълбочен анализ, свързан с предпочитанията на ученици и родители, предлаганите профили и професии в учебните заведeния, потребностите на пазара на труда, препоръките и заявките на работодателите към съответните училища. Анализът на изпълнението на Държавния план-прием за периода 2021 – 2024 година показва, че приемът след седми клас в учебните заведения в област Видин, в които се осъществява обучение в гимназиален етап, през последните години търпи промени – броят им намалява от 17 на 16. Професионалните паралелки запазват миналогодишния си брой.

През учебната 2023/2024 година са обхванати 16 училища – десет средни, четири професионални и две профилирани гимназии. Наблюдава се тенденция, при която броят на учениците, които трябва да завършат седми клас и да продължат образованието си в осми клас намалява.