Новини

Има ли недостиг на учители по професионално обучение във Видинска област?

В национален мащаб се наблюдава недостиг на учители по професионална подготовка в учебните заведения. Усилията на Министерството на образованието и науката са насочени към ангажираност на повече ученици в професионалните гимназии и училища.

Видин не прави изключение от общата картина за страната. Някои професионални учебни заведения в областта изпитват трудности що се отнася до преподавателите по професионална подготовка. Недостиг на учители има в редица направления, а по данни на Министерството на образованието и науката между четири и пет хиляди учители се пенсионират ежегодно у нас. Според Евлогия Манджукова трябва да има сериозна държавна политика по отношение на кадровите липси на учители по практика в професионалните гимназии.

Към момента проблемът с кадрите се отнася за професионалните гимназии, но това означава проблем и за цялата страна, казва още Манждукова. До 2016 година е било заложено 65% от учениците да бъдат обхванати в професионалните гимназии и училища, а останалите 35% – в профилирани. На територията на нашата област има четири действащи професионални гимназии, като всички те са във Видинска община.