Новини

Видин бе домакин на заключителна пресконференция по трансграничен проект

Видин бе домакин на заключителна пресконференция по проект „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-T”, чрез общи мрежи в трансграничния регион”. Партньори по проекта от българска страна са общините Велико Търново и Ружинци, както и Сдружение „Бъдеще днес” от Видин, а от румънска – община Калафат.

Проект „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-T”, чрез общи мерки в трансграничния регион” е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на програма Интеррег 5 – А Румъния България 2014-2020 година. Сред специфичните цели по проекта са подобряване на условията на движение, безопасността и проводимостта между вторичните и третични връзки и основна TEN-T инфраструктура в трансграничната зона; координиране на механизмите за преодоляване на нови съвместни предизвикателства, произтичащи от функционирането на основната TEN-T инфраструктура по паневропейските коридори 4, 8 и 9, както и организиране на дейности за повишаване на осведомеността за безопасността на гражданите в участъците, в които интензивността на движението рефлектира в най-голяма степен върху местното население.

Целеви групи по проекта са представители на превозвачите с вътрешни и международни дестинации, представители на бизнеса и населението, доставчици на обществени услуги, неправителствени организации в сферата на безопасност на движението и опазване на околната среда, национални и регионални власти.

По проекта се изпълняват дейности по рехабилитация и реконструкция на улична мрежа в град Велико Търново, както и модернизация на улици в Калафат с трансгранично значение, които директно свързват градския възел с пристанището. По време на пресконференцията партньорите по проекта както от българска, така и от румънска страна декларираха своята готовност за бъдеща ползотворна съвместна работа.