Новини

Празник на баницата в Дунавци

Празник на баницата събра десетки хора в Дунавци. Мероприятието имаше и конкурсен характер, а майсторите на баниците се бореха за призови места в две категории – „Сладка” и „Солена баница”.    

Празникът на баницата се провежда за втори път в Дунавци. Организатори на проявата са народно читалище „Светлина – 1922” и местният пенсионерски клуб „Щастливец”. Над 30 участници се включиха във вкусния празник, посветен на баницата. И тъй като събитието имаше конкурсен характер, тестените кулинарни изкушения бяха разпределени в две категории – „сладка” и „солена баница”. Трапезата включваше голямо разнообразие както от традиционни баници, за които основните продукти са яйца и сирене, така и изкушения, чиято плънка съдържа грозде, халва, тиква, копър, зеле, че дори червена чушка. Миналогодишният победител и майстор на баницата с картофи и боб – Йорданка Гергова, взе участие и във второто издание на празника.

Тричленно жури в състав Светлана Иванова, Невена Вельова и Даниела Петрова имаха трудната задача да определят трите най-добри баници в двете категории. След вкусната дегустация бяха обявени и тазгодишните призьори в празника. Първо място в категория „солена баница” спечели миналогодишният призьор Йорданка Гергова с нейната баница с чушки и сирене. Второто място зае Йордан Гергов и неговата баница със зеленчуци. Баницата с праз на Лозинка Лозанова се класира на трето място. В категория „сладка баница” първо и второ място отиде за тестените изделия с грозде и халва на Марушка Павлова. Баницата с локум на Виолета Рангелова й донесе третото място.

Всички участници получиха сертификати за отлично представяне, а символични награди получиха и майсторите на питките. Второто издание на празника на баницата приключи с музикални изпълнения на певческата група към народно читалище „Светлина” в Дунавци.