Новини

Културни дейци на протест: „Народ без култура е народ без бъдеще!

Десетки културни дейци от Видин днес излязоха на протест. Те настояват за осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да се спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. Протестът премина под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще”.

Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България трябва незабавно да бъде прекъснат – категорични бяха протестиращите. Във всички сфери, в които е поискано финансиране, в съответната графа е записано, че не се приема – казва доктор Бизеранова.

Ние се чувстваме пренебрегнати. Нашият труд не се оценява достойно – подчерта доктор Бизеранова. Министерството на културата видимо не може да защити нашите интереси – категоричен бе Калин Виденов – заместник председател на Национален фонд Култура към КТ Подкрепа. Ако исканията ни не бъдат чути  ще предприемем ефективни стачни действия – заявиха протестиращите.