Новини

В Белоградчик отбелязаха Деня на християнското семейство

Жители на Белоградчик се събраха в Младежкия дом за да отпразнуват заедно Деня на християнското семейство. „Отглеждайте децата си с любов и в християнски добродетели“ – бе посланието на официалните гости по време на празника.

Църковният празник Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква. Според Светото писание на този ден 3-годишната Мария е заведена от родителите си – Йоаким и Ана в Йерусалимския храм, за да служи на Бог, припомни Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който бе гост на празника в града под скалите. Той призова родителите да водят децата си в храма, защото познаването на Бог струва повече от всяко най-доброто образование.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът „Въведение Богородично” в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. „Знаете, че основна грижа за нас е да имаме млади и щастливи семейства”, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков. Празникът продължи с богата културна програма от школа „Народни танци” и вокална група „Звънче” към Детски комплекс. Чуха се и стихотворения от литературен клуб „Георги Савчев”, както и песни от пенсионерски клуб „Мадона” и мъжки хор към народно читалище „Развитие”.

По случай празника в Младежкия дом тематично бе поместено творчество на Валя Веселинова – Марве, която твори ръчно изработени арт произведения от кован алуминий.