Новини

19 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

На 19 ноември ще отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Данните на сектор „Пътна полиция” показват, че 16 души са загинали при катастрофи по пътищата на територията на Видинска област от началото на годината.

От 1 януари до 31 октомври тази година при извършени проверки и в хода на проведени специализирани операции по безопасност на движението в региона, полицейските служители са установили близо 33 000 нарушения. От тях около 18 000 са нарушения на скоростните режими. За периода са били засечени около 100 водачи, шофирали след употреба на алкохол, като в 58 случая пробата е отчела наличие на алкохол над 1,2 промила. При проверките е установено още, че близо 70 водачи са управлявали моторни превозни средства под въздействието на наркотични вещества, а неправоспособните шофьори са били 185. Въпреки мерките, които се предприемат от сектор „Пътна полиция” на територията на видинска област през първите десет месеца на текущата година са били регистрирани общо 345 пътнотранспортни произшествия, като от тях 70 са тежки, с 16 жертви и 87 ранени. В световен мащаб всяка година над 1 милион и 300 хиляди души загиват при пътни инциденти, а от 20 до 50 милиона биват ранени.

Световният ден има за цел да напомни за загиналите при пътнотранспортни произшествия и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.