Новини

Д-р Иво Илиев: Впечатлен съм от ефекта на противогрипните ваксини

„Повече от 20 години в Европа се прилагат противогрипни ваксини. Лично аз съм впечатлен от техния ефект”. Това заяви пулмологът доктор Иво Илиев по време на организираната във видинската библиотека беседа, посветена на здравето.

Една от темите, които бяха обсъдени  на проведената с доктор Иво Илиев беседа бе именно поставянето на ваксини. Оказва се, че още от дълбока древност човек е вдишвал пари,  открил и факта, че в едни зони въздухът е по-чист, отколкото в други, като ги е използвал за възстановяване след война  – разказа доктор Илиев. БЦЖ е една от ваксините, които безспорно са доказали своя ефект – подчерта пулмологът доктор Иво Илиев. Поставянето на ваксини се оказва и един от най-ефективните начини човек да се защити от сезонния грип.

Грипът е коварна болест. Не случайно страната ни също прие европейския принцип да подкрепи възрастните хора, като се направи достъпна ваксинацията срещу грип  –  подчерта доктор Илиев. По отношение на различните имунистимулатори,  които се продават в аптечната мрежа , доктор Илиев сподели, че  са добри, но не са с добре проучено клинично портфолио. Той твърдо застана и ЗА приема на витамини и добавки, но само като допълнение към основната имунопрофилактика.