Новини

Премиера на постановката „Великденско вино” в Белоградчик

Премиера на постановката „Великденско вино” се състоя в салона на Народно читалище „Развитие – 1893 година” в Белоградчик. Тя е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, а входът бе свободен. Вечерта обедини всички присъстващи и с една благородна цел – в читалището бе поставена кутия за дарения, като със събраните средства се подпомага лечението на Милена Костова от Белоградчик.

На Белоградчишка сцена бе възобновена театралната дейност. След дълго прекъсване жителите на скалния град отново имаха възможност да присъстват на местно театрално представление в салона на читалището. На сцената бе представена пиесата „Великденско вино” на Константин Илиев. Моно спектакълът се поставя с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, а режисьор е бившият актьор във видинския театър Димитър Атанасов. Главната роля на Поп Кръстьо изпълнява председателят на местното читалище в Белоградчик Валери Цветков. В ролята на Гечо пък се превъплащава Даниел Дончев от Историческия музей.

Пиесата всъщност е един монолог, защото клисарят Гечо е ням. Неговата роля е трудна за изпълнение, защото се играе без глас и без текст, само с мимики и езика на тялото. „Великденско вино” е един от най-играните български спектакли. Авторът Константин Илиев е вплел доста исторически факти в драматургията. Това е една изповед на поп Кръстьо за предателството.