Новини

„Майор Узуново празнува”

„Майор Узуново празнува” – под този надслов в селото се проведе богат фолклорен празник. Събитието се организира от местното читалище „Пробуда – 1901” и е посветено на 120-годишнината от създаването на културната институция.

Народно читалище „Пробуда – 1901” в село Майор Узуново отбеляза 120 години от своето създаване. Повече от век културната институция съхранява и поддържа българския дух и традиции. За празника бе подредена и етнографска сбирка, включваща старинни предмети от бита на местните хора, както и част от съхраняваните от читалището автентични народни носии, някои от които на повече от сто години. Изложбата на местния любител Симеон Методиев пък показа фотоси, запечатали красиви пейзажи от селото.

Съпътстваща проява бе и богато наредената кулинарна изложба, а местните жители и гости на селото можеха да опитат някои от традиционните влашки ястия, рецептите за които се предават от поколение на поколение. Трудно биха могли да се изброят постиженията на местното читалище в сферата на културата, казва още секретарят Емилия Стоянова. Самодейците полагат грижи и за цялостното облагородяване на селото.

Празникът продължи с богата фолклорна програма, в която участие взеха самодейни състави от община Видин. Първи се изявиха домакините – танцов състав „Искра” към народно читалище „Пробуда” в село Майор Узуново.